Kolumne

Одржана промоција књиге “Крстом и пером” митрополита Саве Косановића

Синоћ је у организацији Епархије будимљанско-никшиће, Удружења Бањана и Рудињана «Владика Сава Косановић», представљена књига  Крстом и пером митрополита Дабро-босанског Саве Косановића.  

У питању су сабрани спси овог знаменитог архијереја, историчара, археографа, епиграфичара, путописаца, бесједника, полемичара, приповједача, пјесника, добротвора и задужбинара, које су, први пут након скоро 120 година од његовог упокојења,  сакупили из бројних новина, часописа, и приредили за штампу преосвећени владика Јоаникије Мићовић, академик Војислав Максимовић, јереј др Никола Маројевићи и проф др. Богољуб Шијаковић. Књига се појавила у издању Епархије Будимљанско-никшићке и Института за теолошка истраживања из Београда, крајем 2019. год.

О Митрополиту Сави, првом владици из српског народа који, након укидања Пећке патријаршије 1766, долази на чело Дабро-босанске митрополије, и његовим дјелима, говорили су  Његово преосвештенство владика Јоаникије, проф. др. Живко Ђурковић, јереј др. Никола Маројевић и професор Милорад Миловић, водитељ вечери је био проф. Весенин Матовић, фрагменте из књиге је читала Драгана Б. Мијушковић.

Због ситуације са вирусом корона, промоција књиге је одржана без присуства публике, а цијелу презентацију можете погледати на следећем линку:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *