Kreativna inspiracija

Сава Радуловић о својој поезији: Писање је оздрављење, шарена хартија у коју умотавам свакодневицу

Сава Радуловић, мушко име за дјевојку чији стихови увијек измаме осмјех или сузу. Ова дјевојка изабрала је писање не као занимање, већ као начин битисања гдје живи њена душа.

Сава Радуловић

Писање је дошло само од себе, дуго сам се опирала том дару, ако га могу тако назвати. Једноставно је нешто експлодирало у мени и затражило да се преточи на хартију, прича Сава за портал Српске новине.

„То су биле те Исусове тридесет треће, кад или нешто предузимаш од свог живота или те он узима под своје. Друго полувријеме живота – како га волим назвати. Има доста интересантних прича о мом почетку, једна од њих је, рецимо, када сам писала једним дневним новинама са намјером да ме можда запосле и рекла да пишем поезију, они су ме позвали на интервју. Испоставило се да то ипак није био интервју за посао, већ интервју са мном као пјесником, па је то било моје прво појављивање у новинама“, кроз осмјех се присјећа ова никшићка поетеса.

Она наглашава да је тада своју поезију почела да објављује на друштвеним мрежама и пријавила се на поетско такмичење, после чега је њена књижевна мисија коначно почела неким својим природним током.

„Тада се десило и познанство са Александром Дедовићем, који је организовао моје прво јавно појављивање. Убрзо после тога, настао је и КК „Поента поетика“ који нас је окупио и у коме сам оштрила своје оловке за даље“, прича Сава и додаје:

„Прозу пишем ја, а поезија пише мене. Некако је то тако од самог почетка. Писање је за мене једна врста оздрављења, терапије. Писањем се лијечим од брига, незапослености и оне досадне свакодневице која нас све прати, па је писањем увијем у неку шаренију хартију. За сад ми успијева“.

Сава за наш портал наглашава да „поезију живи и свједочи“. Она додаје да је сваки наслов кардиограм и свака пјесма срцем штампана, јер, сматра Сава, другачије не би ни ваљало.

„Пјесме ми саме долазе, као пријатељи, љубави, догађаји. Прозу кад почнете писати, добијете снажан књижевни апетит и не заустављате се док не довршите причу“.

Роман “Талик” Саве Радуловић

Сава је једна од покретача књижевних вечери под називом “Поетска пропаганда” које су одавно већ стекле популарност. Члан је КК “Поента поетика”, КЗ “Владимир Мијушковић” из Никшића и КЗ “Југославије” из Београда. До сада је објавила збирку “Пјесмом те ћутим”, роман “Талик” и аутор је сценарија за дугометражни филм “Бездан.” Такође се бави писањем афоризама и драме.

Овјављене пјесме Саве Радуловић

Савјет младим писцима, Сава истиче је она стара Пушкинова девиза која каже да је читање најбоље учење, јер без претходно добијених литерарних витамина, не можете припремити квалитетан словни оброк.

„Важно је доста и постојано читати, јер самим тим градећи себе, брусимо и сопствену мисао, богатимо своју реченицу, напредујемо и постајемо бољи на папиру, а и као људи“, закључује Сава Радуловић у разговору за портал Српске новине.

Драгана Б. Мијушковић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *