Kolumne

Kada je korona ujedinila svijet

31. decembra 2019. kada se svijet spremao za doček novog ljeta, Kinezi su dočekali novi virus. Neko je pomislio, virus ko virus, malo se priča o njemu, pogodi tamo nekog dalekog i kraj priče. No, ovaj virus iznenadio je i najveće svjetske epidemiologe. Nakon zbijanja šala na društvenim mrežama, sa sada već poznatim i smrtonosnim COVID-19, ljudi širom planete Zemlje počinju da osjećaju strah. Ovaj strah ujedinio je sve rase i religije svijeta. Možda prvi put u istoriji čovječanstva postoji neprijatelj koji je jednako nemilosrdan i prema Evropljanima, Azijatima, Amerikancima. Ovaj neprijatelj ne pravi razlike u boji kože i u koju bogomolju idete, jednako odnosi živote i dijeli porodice. Postoje teorije da je napravljen u laboratoriji iz nekih ekonomskim i strateških razloga, ne bi li oslabio kinesku ekonomiju. Međutim, opšte je poznato da onaj ko pravi otrov, ima i lijek za taj isti otrov, što sada svakako nije slučaj. Kako je pogođena Kina, Južna Koreja, Iran, preko Italije i ostatka Evrope, pogođena je i Amerika. Broj zaraženih raste iz dana u dan (epicentar se samo preselio u Evropu), a ostalo ostaje isto.

Pixabay

Do sada smo navikli da uvijek postoje dobri i loši momci, postoje oni koji započinju rat i oni koji brane svoju domovinu. Kada gledate vikipediju i upoređujete sve ratove, uvijek postoji desna i lijeva strana, uvijek postoje oni koji su izazvali i oni koji svojim životima brane neosvojene teritorije. Sada, ove 2020. godine svijet je zadesila pošast koja ne pita koliko novca u banci imaš, da li si romanske, slovenske, germanske krvi, da li si uspješni sportista, političar ili neuki i ubogi seljak.

Neću da romantizujem situaciju, da naivno mislim da će ovo donijeti promjene u svijetu, naravno da neće, kada prođe virus svi će da se vrate na svoje pozicije iz kojih najbolje gađaju i uništavaju one slabije. Ali, na trenutak, baš kao u filmu „The day the Earth stood still“, građani planete Zemlje imaju priliku da vide da smo svi od krvi i mesa, da mržnja ne donosi ništa dobro i da je Bog ovaj svijet stvorio iz ljubavi, pa samo sa tom istom ljubavi možemo naći svoje mjesto pod suncem ne ubijajući jedni druge.

Kao što već rekoh, iako sam i sama u početku mislila da je ovo djelo nekog ludog naučnika pod patronatom „loših momaka“ sa Zapada, sada sve više vjerujem da je COVID-19 zaista nastao na onoj pijaci u Wuhanu, odakle je sve pošlo naopako. Sada vidimo, da ta Kina nije toliko daleko, a dok u zebnji čekamo da li postoji prvi slučaj zaraze u Crnoj Gori, Italija se nikada bliža nije činila. Da su komšije preko Adrijatika, na vrijeme shvatile da se sa ovim zlom ne treba šaliti, možda ova brojka oboljelih bi bila manja i za nekolike hiljade.

 No, ovo je dobra lekcija za nas u Crnoj Gori, dok smo još jedini koji se drže na nogama, da poštujemo odluke Instituta za javno zdravlje, jer kakvi god da su, druge i bolje nemamo. Kao što je naša Mitropolija pametno postupila i obustavila litije do daljnjega, tako i mi treba da ostanemo kod kuće. Igrajmo se sa djecom, gledajmo filmove, koje do sada nijesmo imali prilike, dohvatimo knjige sa polica, napravimo kolače…

I za trenutak pomislimo kako je ova Zemlja dovoljan dom za sva njena bića, ne želimo zlo nikome i što je najbitnije perimo ruke i kada prođe ova pandemija. #ostanidoma #stayhome

Dragana B. Mijušković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *