Kreativna inspiracija

Mentalno zdravlje djece u doba korone

Ušli smo u treću sedmicu izolacije. Mjerama predostrožnosti od zaraze korone ne vidimo kraj. Proljeće se probija kroz zadnje trzaje zime i prosto mami da se izađe napolje. Odraslom čovjeku lako je objasniti da sada nije vrijeme za šetnje, piknike, kafe, ali često zanemarimo one najmlađe i kako njima objasniti da ostanu kod kuće. Roditelji koji žive u višespratnicama, a često i bez balkona i terasa imaju težak period da svoje mališane zabave, a da dan prođe bez suza i pitanja „zašto ne možemo u park“? O ovoj temi, kao i o korisnim savjetima i igrama koje su izvodljive u zatvorenom prostoru razgovarala sam sa dječjim psihologom Radovanom Cicmilom i predagogom Jelenom Marković.

 „O ovoj novonastaloj situacijii s malima i s velikima treba razgovarati, primjereno uzrastu i bez plašenja, panike, drame ili negiranja (”nije to ništa”), lažnih obećanja ili potcjenjivanja njihovih sposobnosti (“ne razumiju to oni”).  Objasnite im da je u pitanju zaštita i da je to razlog što ste kod kuće. Da je riječ o virusu koji se lako prenosi (crtajte, pokažite im kratki video) od kojih se lako zarazimo, obolimo. Da je važna higijena – poslužite se postojećim uputstvima, štampanim ili na internetu“, smatra Cicmil i dodaje:

„Djeci predškolskog uzrasta je jako bitna rutina, i ustaljene aktivnosti, i njima teško padaju promijene, pa je za njih najbolje napraviti porodičnu organizaciju tako da imate jasan plan, raspored i rutine koje liče na one svakodnevne. Imajte na umu – održavanje rutine, odnosno uobičajenih ritmova, je jedno od osnovnih pravila da se djetetu pomogne da savlada krizne situacije ili emocionalno neprijatne promjene! Dakle, sve je skoro isto – samo se sada kod kuće igramo, učimo, družimo, vježbamo. I roditelji mogu da imaju radne obaveze u toku dana – odgovaraju na mjelove, pišu tekstove, imaju sastanak putem skajpa…! Držite se dnevnog ritma, ustajte ujutru kao da idete na svoje dnevne obaveze. Napravite zajedno svoj dnevni raspored“.

Cicmil, koji je inače dječiji psiholog u JPU „Dragan Kovačević“ u Nikšiću naglašava da novonastala situacija nije ni jednostavna, a ni lako. Međutim dječija energija neiscrpna, te je to odličan znak, koji može da umiri roditelji i pokaže im da se nalaze na dobrom putu.

„ Zato budite dosljedni. Mislite na njihovo fizičko, ali i mentalno zdravlje. Držite se organizacije, rutine, strukture koju napravite. Tako ćete imati kontrolu nad situacijom, ali dobiti i imati vrijeme za sebe – omiljenu seriju, film, knjigu

Činite ono što vama pomaže kada vam je teško, kad ste napeti. Pričajte sa svojim partnerom, drugaricom, drugom, kolegama. Razmjenjujte iskustva“, jasan je  Cicmil.

Pedagocica Jelena Marković u JPU „Dragan Kovačević“ takođe apostrofira da je u ovom izazovnom vremenu djeci  potrebna ljubav, kao ipažnja odraslih. Marković savjetuje da kroz otvoreni razgovor i igru svaki roditelj može pomoći djetetu da se izbori sa stresom tokom epidemije korona virusa.

„Ono što je bitno je da se uspostavi raspored aktivnosti tokom kućne izolacije. Roditelji treba da iskoriste ovo vrijeme da što više borave sa svojom djecom, razgovaraju sa njima i igraju se, jer se kroz igru najbolje uči i na taj način stvaraju nezaboravni trenuci u svakoj porodici.

U ovakvim trenucima, kada je dijete danima, odnosno nedeljama kod kuće, javlja se problem, jer dijete ima potrebu da se kreće. Potrebno je napraviti raspored dnevnih aktivnosti, jer će biti lakše i roditeljima i djeci. Npr. Spremanje doručka – dijete aktivno učestvuje. Takođe, gledanje edukativnih emisija o životinjama i prirodi, igranje društvenih igara za cijelu porodicu, vježbanje krupne i fine motorike (mališani u kuhinji, stimulisanje razvoja krupne motorike zabavnim igrama za dane u kući, zabavne igre sa loticama, igre sa štipaljkama), edukativne igre uz pomoć vunice, kartona, plastelina, približiti djeci nauku kroz zabavne eksperimente. Sve ove igre trebaju biti prilagođene razvojnom dobu djeteta“, savjetuje Marković.

Ona naglašava da primjere ovih igara možete pogledati na sajtu Ministarstva prosvjete Crne Gore, koji je u saradnji sa UNICEF-om podržao projekat #igrajsedoma. U sklopu projekta pozvani su vaspitači iz svih predškolskih ustanova na nivou Crne Gore, da preko društvenih mreža šalju kratke video snimke raznih igara sa djecom.

Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje djece uzrasta od 2 do 9 godina

JPU „Dragan Kovačević“ Nikšić nastavila je sa sprovođenjem programa „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje djece uzrasta od 2 do 9 godina“. Ova radionica je namjenjena roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa svojom djecom, ali i da riješe konkretan izazov ili problem kada je roditeljstvo u pitanju. S obzirom na novonastalu situaciju radionice se održavaju putem grupnog viber poziva gdje roditelji dobijaju konkretne zadatke koje treba da vježbaju sa djetetom kod kuće.

Podjećanja radi, program „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje djece uzrasta od 2 do 9 godina“ nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor, kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi uz podršku UNICEF-a i Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Dragana B. Mijušković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *